Russisch “KONAKOVO’S BOYS CHOIR” voor de vijfde maal te gast bij ANDANTE.

Donderdag 26 oktober 2017 arriveerde voor de vijfde keer het Russisch jongeren koor uit Konakovo in Perk. Het voelde aan als familie dat na een lange afwezigheid opnieuw thuis arriveerden. Ze werden ondergebracht zoals vorige keren in gastgezinnen. Vier “Russische” overnachtingen in het Engels voor veertig jongetjes en jonge kerels en enkele volwassenen zoals de twee door ons reeds erg goed gekende leiding van de school en dirigentenkoppel:  Vadim en Natalia.  ‘t Bestuur van Andante en medewerkers, gesteund door vele koorleden, zorgden voor drie “zwaar” gevulde dagen zowel op culinair gebied onder leiding van Hugo als op het invullen van toffe bezigheden voor een toch in leeftijd diverse groep. Een vrijdagse workshopdag met huifkartocht en bezoek aan ‘Living Tomorrow”, een zaterdags bezoek aan Brussel en op zondag  een Perkse voetbalmatch met een kort shopping uurtje en een fel geapprecieerd optreden op de markt van Steenokkerzeel. Vier avonden ingevuld door een familie kennismaking avond, twee avonden met respectievelijk een concert in de Sint-Niklaaskerk in Perk en in de Sint-Pieter en Pauluskerk in Mechelen. Met als laatste avond, zondagavond, een heus afscheidsdiner in de “Corren”, gezelligheid en heimwee met lekker eten, spijt omdat alles weer bijna voorbij was met een schitterend nagerechtenbuffet en  niet te stoppen “korte zangstonden”.
De concerten zelf, in Perk en Mechelen, waren uitzonderlijk aangrijpend mooi. Wat een muzikaliteit, wat een discipline, wat een stemmen. Twee volle kerken met lang en staande ovatie die de dirigenten verplichtten om een stevig stuk “bisnummers deel” aan te breien. Even een tekst aanhalen van een recensent uit “Koor en Stem – Vlaanderen”:
‘Genieten wordt het helemaal wanneer de jongens met een boerenhalsdoek om of met een bloemenkrans op de hals hun volksmuziek gaan zingen en dit op een prettige choreografie. Je ziet ze het echt graag doen. Heerlijk toch? En of dit muzikaal nog verantwoord is? Absoluut, muzikaal is het af, perfect, onverbeterbaar. Akkoord, het is Russisch, de stemplaatsing en stemtechniek is anders, maar dat doet er geen enkele afbreuk aan. Dat het nu om bestaande werken of nieuw gecomponeerde gaat, al dan niet van het leidinggevend koppel dat ook componeert, de jongens zingen foutloos en met een beheersing die er mag zijn, naast de soms vele decibels. Niets stoort, alles gaat lekker in het oor naar binnen.”
Het was maandagmorgen. Ze vertrokken aan de kerk van Perk om zeven uur (acht uur Russische tijd en gewoonte). Velen zaten op de autobus of stonden buiten “adieu” te wuiven met tranen in de ogen. De Russische familie was weer voor een hele tijd vertrokken, naar Lyon, andere optredens. En de koorleden dromen reeds van 2019… op weg naar Konakovo?