Provinciale Nieuwsbrief van KOOR&STEM vzw Vlaams Brabant
Jg. 1 nr. 4  december 2007

 

Auteur: Urbain Van Asch

 

Russisch jongenskoor in concert

Op uitnodiging van het Koor Andante uit Perk concerteerde het Russische Konakovo Boys Choir in ons land. Op 27 oktober in Mechelen en 28 oktober in Perk zong het koor een programma van Russische kerkmuziek en enkele volksliederen.

De samenstelling van dit koor is zoals wij die ook kenden in een grijs (preconciliair) verleden: sopraan en alt worden gezongen door knapen-stemmen en de tenor- en baspartij door zeer jonge mannen.  Het is wonderbaarlijk hoeveel klank deze relatief kleine groep ontwikkelt. Mooi in balans – en dat wil wat zeggen met zulke jonge bassen en tenoren! – horen we een sonore klant die moeiteloos de kerkruimte vult. Maar ook de zachte passages blijken klankrijk en gedragen. Bij het beluisteren worden wij teruggevoerd naar de tijd toen iedere kathedraal en zeer veel kerken bij ons beschikten over een knapenkoor; Daar kunnen wij nu alleen nog van dromen……

Men ziet duidelijk dat discipline hoog in het vaandel wordt gedragen want de zangers kijken als gebiologeerd naar hun dirigente. Maar een glimlach kan er absoluut niet af. Een beetje jammer om voor zulke jonge mensen alle plezier te offeren aan de mammon van de kwaliteit.

Natalia Makhnoskaya dirigeert met een geweldig temperament en dwingende kracht: alles uit het hoofd, evenals de knapen, moeiteloos en zelfzeker. De mannenstemmen hebben echter regelmatig behoefte aan een partituur. Het koor oogstte een enthousiast en verdiend applaus na het overbekende Alleluia van G.F. Händel als slotlied.

Dit initiatief van het Koor Andante is uitgegroeid tot een groot succes met tweemaal een volle kerk en vele honderden toehoorders. Zulke initiatieven verdienen alle steun en zowel Koor&Stem nationaal als de Provinciale afdeling Vlaams-Brabant hebben dan ook graag hun medewerking verleend. Van harte proficiat!

 

Urbain Van Asch

Info: www.andante-perk.be, www.konakovoboyschoir.ru