DIRIGENT

De artistieke leiding van Andante is in handen van Saartje Raman. Zij is, tijdens de repetities en concerten, de absolute baas van het koor. Zij bepaalt hoe de muziek zal gespeeld worden en let tijdens de repetities op honderd grote en kleine dingen. Zij ziet erop toe of iedereen exact zingt wat er in de partij staat, neemt moeilijke passages door met bepaalde groepen of solisten uit het koor en zorgt voor evenwicht in het volume tussen alle groepen. Zij geeft het tempo aan, de dynamiek, het karakter van een melodie.
Kortom, zij “interpreteert” de zang.
Zij wordt bijgestaan door Irene Michaux en Els De Rijck.

 

Saartje RAMAN werd 44 jaar geleden geboren in Aalst.

Een hele rits muziekopleidingen met specialisaties Zang en Kamermuziek - gevolgd aan het Leuvens Lemmensinstituut - ziet Saartje steevast bekroond met prijzen en diploma’s allerhande (Master, geaggregeerde, enz. …).

Direct na haar afstuderen kan Saartje als lesgever vocale vakken (stemvorming, zang, koor en vocaal ensemble), notenleer en muziekinitiatie aan de slag in verschillende muziekacademies. Actueel heeft ze een vaste stek gevonden aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en dans van Gooik.

 

 

Sinds 1998 zingt Saartje (eerst 2 jaar als freelancer)  in vast dienstverband bij het Vlaams Radio Koor.

Naast deze vaste opdrachten geeft zij ook nog privélessen, wordt zij ook nog door verschillende gezelschappen gevraagd als koorcoach, zingt ze in professionele koren en treed ze op als soliste.
Tenslotte, naast deze muzikale activiteiten werkt deze drukbezette dame ook nog mee in het restaurant van haar echtgenoot : “’t Hof te Puttens”.