AGENDA

- 11 november 2018 "The Armed Man"


 

Wat voorbij is

Café Chantant 20 en 21 april 2018

Kerstconcert 9 en 10 december 2017

Randschilderingen, een project o.l.v. Stijn Kolacny, met opvoeringen in de abdijkerk van Grimbergen en dit op donderdag 4 en vrijdag 5 mei

15 en 16/10/2016: Carmina Burana, CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg

26/12/2015: kerstconcert met Harmonie St. Cecilia Machelen in de kerk van Machelen n.a.v. 150 jarig bestaan van de harmonie

24/12/2015: Middernachtmis St. Niklaaskerk Perk

24/10/2015: Rutterconcert in St Martinus Zaventem om 20u.

25/10/2015: Rutterconcert om 15u30 en om 19u30 in de St. Niklaaskerk Perk.

28/08/2014: uitstap naar Mons en de scheepsliften van Strépy-Thieu en het “canal du centre”

Andante, from Russia with love

   

 

Vrijdagavond 26 juni 2015: "Andante, from Russia with love". Bijna zes weken na onze terugkomst van een fantastisch Ruslandreis, mochten we - mede dank zij de hulp van het Steenokkerzeelse Gemeentebestuur - in de Perkse parochiezaal een schare geïnteresserden ontvangen aan wie we een impressie van onze reiservaringen konden voorschotelen.
De meer dan ruime opkomst deed ons dan ook onnoemelijk veel plezier. Aan de hand van een viertal fotoreportages (met dank aan Patou, Jan en Ria & Jef en Marleen)werd een soms ernstig, soms ludiek overzicht gegeven van het wedervaren van de "Ruslandreizigers".
Uiteraard kon er niet aan de Russische gastronomie voorbij gegaan worden zonder enkele proevertjes voorgeschoteld te krijgen. Achterin de zaal was er ook nog een minitentoonstelling met de herinneringen, cadeautjes, diploma's (ja, ja ...)en andere typisch Russische voorwerpen.
Diegenen die zeker niet onopgemerkt gebleven zijn, zijn Elena, Alexander en Sergei van de Russische muziekgroep Zolotoj Plyos. Met z'n drieën brachten zij - in twee delen - een zeer gesmaakt optreden waarin - m.b.v. een 30-tal muziekinstrumenten - al dan niet bewerkte Russische klassiekers gezongen en gespeeld werden. Dank zij hun gedrevenheid koste het hen dan ook niet veel moeite om de zaal te laten meezingen. Het applaus en de uitingen van tevredenheid waren dan ook niet onverdiend.
Andante zou Andante niet zijn mocht de avond niet afgelosten worden met een drietal gezongen nummers onder leiding van Jeffrey en met begeleiding van Theo. Aan elk van de aanwezigen: alvast bedankt voor jouw fijne deelname. Aan al diegenen die meegeholpen hebben om deze avond op poten te zetten en rond te krijgen: ook een daverende DANK U. Tot slot ook een speciale "Merci" aan onze (bijna) vaste tapploeg, zijnde Annie,Willy en John.

 

 

Ruslandreis 2015

Van 10 tot 17 mei 2015 vertrok het Koor Andante voor de tweede maal richting Rusland. Het Konakovo’s Boys Choir  nodigde hen uit als gastkoor op hun Internationaal Korenfestival. Dit Russisch koor was reeds viermaal in ons land en logeerde bij de koorleden en sympathisanten van Andante. Er ontstond een hechte vriendschap in de loop der jaren, die blijvend zal gekoesterd worden door beide koren.

Eens op Russische bodem genoten de koorleden van enkele dagen zonovergoten Moscou. Deze historische hoofdstad bezit zoveel schatten aan gebouwen en monumenten, schilderijen en iconen en heel veel geschiedenis. Moscou is een bezoek waard: het Kremlin, het Rode Plein, de vele kathedralen met hun gouden koepels, de mooie metro’s, het Bolsjoitheater en het warenhuis ‘de Goem’ waren vooral de favorieten om te bezichtigen. We mochten ook kennismaken met de schrijver Mikhail Bulgakov.  

Ook buiten Moscou ging het koor een kijkje nemen in één van de belangrijkste religieuze centra van Rusland: het Drievuldigheidsklooster van  Sergiev-Posad, het vroegere Zagorsk. Voor wie Rusland bezoekt een echt aanrader. In de prachtige stad Tver gelegen aan de Wolga, stad van dichter Puskin, bezochten de koorleden o.a. het Samovar-museum, het traditionele theeritueel van weleer.

Midweek vertrok het Andantekoor en haar steunende leden naar Konakovo. Konakovo is gelegen pal tussen Moscou en Sint- Petersburg op de Wolga. Daar logeerden ze, niet in het plaatselijk Reispaleis zoals de voormalige tsarina’s maar in gezellige vakantiehuisjes in een park aan de stroom.

Het Internationaal Korenfestival was best spannend om vijf optredens te bezingen. Alle hens aan dek dus voor de voorzitter, de dirigente, de pianist en de koorleden. Even spannend en hartverwarmend was eveneens het weerzien van de vele Konakovo Boys en hun begeleiders die bij vele Andantevrienden opgevangen werden tijdens hun optredens in België. De Burgemeester en Schepen van Cultuur van de stad Konakovo, sponsors van het festival, ontvingen het Andantegezelschap hartelijk en er werden fijne beloftes uitgesproken. Mede door hen en samen met de  vrienden van het Konakovo Boys Choir genoot ieder  van een warm en familiaal onthaal. Het festival lokte deelnemers uit verre streken van Rusland, maar ook uit ……….Vele genodigden, sponsors en sympathisanten van dit Internationaal Korenfestival namen plaats in de verschillende concertzalen van Konakovo en Tver. De plaatselijke krant en radio maakten ruchtbaarheid aan dit festival en aan de deelname van een Belgische Koor, met name het Koor Andante uit Perk.

 

   

 
Andante anno 2014  

Donderdag 26 juni

STADSSCHILDERINGEN - Abdijkerk Grimbergen.

Het is stilaan algemeen geweten dat het Gemengd Koor Andante graag eens buiten de lijntjes kleurt.
Maar enkele maanden geleden werd de drang naar vernieuwing wel hevig op de proef gesteld toen besloten werd om deel te nemen aan het multimediaal koorproject onder leiding van Stijn Kolacny, de bezieler van het internationaal gerenommeerde meisjeskoor Scala.
Het koorproject ‘Stadsschilderingen’ had van in den beginne de ambitie om verschillende kunstdisciplines samen te brengen : verschillende koren uit de Brabantse Noordrand zouden samen met een uitgebreid strijkorkest, een actrice, videobeelden en de bijhorende klank- en lichtinstallaties een geheel nieuw concept brengen. Weg met de klassieke in partituren begraven zangers die gedurende anderhalf uur de onvermijdelijke ernstige klanken ten gehore brengen, neen, alles moest bewegen, anders klinken, vragen oproepen en vooral resulteren in een nieuwe vorm van zogenaamd ‘ontroerend goed’.
Wel, degenen die het meemaakten, zij het als deelnemer of als toehoorder, kunnen alleen maar bevestigen dat Stijn koppig heeft volgehouden en zijn doel meer dan bereikt heeft ! We gaan niet verder uitweiden over de vele repetities, het harde werken, de details van de voorstelling zelf… maar woorden als “anota o-é”, “de mist van Borogoven” en “Mano salis” zullen bij velen niet meer de nonsens-taal van weleer zijn, dan wel onvergetelijk geladen herinneringen ! Het was puur genieten.

 

Vrijdag 14 maart

Gemakshalve werd het koorfeestje van vrijdag 14 maart 2014 van ons aller Andante, "Kaas- en filmavond" gedoopt. Die vlag dekte echter niet de volledige lading. Er werd inderdaad film gekeken. Een film met als onderwerp het koorconcert van 4 en 6 oktober 2013 "35 jaar zingen... een passie" en die gedraaid en op een zeer geapprecieerde wijze gemonteerd werd door Joss en Carine Vandecan - Schoofs. Waarvoor onze welgemeende dank en een dikke proficiat.
Wijn was er ook, maar die diende niet enkel om de uitmuntende kaasschotels te begeleiden. Er werd vooral uitgebreid geklonken op de gezondheid van drie uittredende bestuursleden die bij deze gelegenheid in de bloemetjes gezet werden en bedankt voor hun jarenlange inzet in het bestuur en het koor.
Andante zou Andante niet zijn mocht dit niet op een muzikale wijze gebeuren. Rik Biesemans (aftredend voorzitter), Joke Van Riet (aftredend secretaris) en Karel Smolderen (aftredend bestuurslid) werden ieder om beurt vergast op een muzikale "special" die met overtuiging en enthousiasme door de aanwezigen meegezongen werd. De teneur voor een heel gezellige en warme vriendschapsavond werd daarmee gezet.
By the way: Rik, maar vooral Karel zijn en blijven nog steeds de drijvende krachten achter onze koorkrant “Andantevisie” die ondertussen aan haar vijftiende jaargang bezig is!

   
   

Ook voor hoog geplaatste personaliteiten verheft het Koor Andante haar stem. Keizerin Zita von Habsburg was al eerder een reden om in Steenokkerzeel met een voltallig koor op te treden, met als toeschouwers de kinderen en kleinkinderen van deze adellijke dame. Op 16 mei 2014 organiseerde de ’Keizerin Zita stichting’ samen met de ‘Heemkring’ een mooie viering om haar heiligverklaring af te dwingen. Voorgangers van deze viering waren Mgr. Leonard , de pauselijke Nuntius en de plaatselijke pastoors. De muzikale omlijsting door het koor was ronduit schitterend, aldus de voorzitter van deze Belgische Stichting met name, de Heer van Steenberghe en de adellijke familieleden en vele genodigden.

 
   

Altijd een plezier om er bij te zijn als twee jonge mensen elkaar het ja-woord geven. Met velen zongen de Andante-leden deze gelukkigen het leven in als man en vrouw. Huwelijksvieringen zoals deze komen misschien minder voor deze tijd, toch neemt Andante deze taak ter harte. Ook treedt het koor op, om familieleden van overledenen, troostend te begeleiden tijdens hun afscheidsviering. Elke gebeurtenis in de streek kan een aanleiding zijn, om er hun beste beentje voor te zetten.

 
   

 

Andante anno 2013  

Een jubileumjaar en dat hebben we geweten….
Het was een druk jaar met heel wat activiteiten: het achtste Perks winterfeest, ons jaarlijks nieuwjaarsfeest, een geslaagd provinciaal koortornooi ...
Nieuw dit jaar was het concert van de solisten van Andante, FACET, op de zolder van de Camme. Intiem en gesmaakt door de aanwezigen. Een verslagje kan je hier vinden.

 
   

Met bijna zeventig zijn we eind augustus Brussel gaan bezoeken, te voet, met de autobus of… op café met een lekkere geuze kriek. De Matongéwijk, historisch Brussel of de groene zuidkant van Brussel; voor elk wat wils.
En 's avonds 35 jaar Andante gevierd met een lekker speenvarken, een uitgebreid dessertenbuffet en een accordeonspeler die het gezelschap uitstekend kon vermaken.

   

Begin october hebben we Perk en onszelf verrast met een prachtig jubileumconcert "Zingen, een passie. Al 35 jaar” . Dat konden enkele honderden toehoorders beamen met  een knap ineen gestoken programma, vol afwisseling. Bach, Brahms, Mozart, Vivaldi in gezelschap van Cohen, Verminnen, Morricone en vele anderen. Met een Andantekoor dat zelden zo mooi en geconcentreerd gezongen heeft, begeleid door vijf beroepsmuzikanten strijkers, Theo aan het orgel en een onvoorstelbaar mooi spelende harpiste Aurélie Viegas met het harpconcerto van  Händel. Voeg daarbij nog de zeven spontane en mooie stemmetjes van Talloula met eigen repertoire en samenzang met Andante, enkele knappe solisten als Ann, Irene, Dirk en Karel met het bruisende slot “Libiamo” en je hebt een muzikale mix van hoog niveau met zelden geëvenaarde uitstraling. Voeg daarbij nog de presentatie van Viviane, professionele verlichting van Hendrik jr. en de adembenemende en indrukwekkende decoruitvoering van Myriam en iedereen sprak van een concert van zelden meegemaakt hoog niveau. Meest belangrijke daarbij was natuurlijk dat alles in goede banen geleid werd door onze dirigente Irene Michaux die voor de laatste keer als dirigente een concert van Andante leidde. Een pluim op haar al rijk versierde hoed!
En Irene gaf tijdens het concert het dirigeerstokje figuurlijk door aan de nieuwe dirigent Jeffrey Dirix. Een nieuwe dirigent, een hoopvolle toekomst!

   

Russische “KONAKOVO’S BOYS CHOIR” voor vierde maal te gast bij ANDANTE

Eind december 2012. Uit het Russische Konakovo ontvangen we niet alleen de beste wensen voor kerst en nieuwjaar van het “Konakovo’s Boys Choir”, maar tevens de vraag om, ter gelegenheid van hun jaarlijkse Europese herfstreis 2013, ook Perk te mogen opnemen in hun reisschema.

Het Andantebestuur schiet in actie en vlug komt er groen licht voor deze vierde ontvangst. De gastvrijheid van de Andante-koorleden, maar vooral dank zij de vriendenkring van Simone Timmerman, zorgen dat er voldoende opvanggezinnen bereid zijn om de groep van 43 koorleden, begeleiders, dirigenten en chauffeurs op te vangen op 9, 10 en 11 november 2013.

Op 21 januari vertrekt de officiële uitnodiging naar Konakovo. De organisatie start met een werkgroep bestaande uit Joke, Patrick, Theo en voorzitter Rik. Later zullen fotografen, gidsen, koorleden, sponsors …. dit gebeuren volop ondersteunen. Er wacht ons ook een primeur: Vadim Markovitch Makhnovsky, stichter van de Muziekschool, vergezelt zijn concertkoor en zal zelf de concerten dirigeren. Nathalya zal begeleiden.

De werkgroep werkt volgend programma uit: zaterdag bezoek aan Brussel met ontvangst op het stadhuis en ‘s avonds een schitterend concert in een nagenoeg uitverkochte Sint-Janskerk in aanwezigheid van Kardinaal Danneels. Zondag bezoek aan het Atomium en aan het Mechelse Speelgoedmuseum. ‘s Namiddags concert in een volgelopen Sint-Niklaaskerk. Maandag beklimming van de Mechelse Sint Romboutstoren en bezoek aan de site van Waterloo. Later op de avond wordt dit vierde bezoek van onze Russische vrienden aan Perk afgesloten met een gezellige en muzikale afscheidsavond in het GC De Corren in het bijzijn van alle koorleden en gastgezinnen.

In zijn afscheisdsspeech herinnert de voorzitter aan de vorige ontvangsten (2002, 2007 en 2011) en vertelt hij dat er nog regelmatig anekdotes opgehaald worden aan onze Ruslandreis in 2005. En het moment om een visje uit te gooien laat hij niet ligggen. Duiken er immers niet regelmatig vragen op wanneer Andante nog een tegenbezoek aan Konakovo zal brengen?. En jawel, er volgt een concreet antwoord: het jaar 2015 wordt vooropgesteld. Nu maar uitkijken naar …….  

   

En dan afscheid nemen van Irene als dirigente…
geen makkelijke klus maar we hebben het klaargespeeld.
Zondag 17 november was de parochiezaal tot de nok gevuld met mensen die Irene letterlijk en figuurlijk inde bloemen wilden zetten.

35 jaar Andante waarvan 34 jaar met Irene Michaux als dirigente. “Da’s nen hele bail” zou men in Perk zeggen. Inderdaad, maar na 34 jaar afscheid moeten nemen van Irene als dirigente, dat leek nu toch ook weer niet zo evident. Irene, van haar kant, vond dat haar opdracht volbracht was en ze maakte haar beslissing bekend na echter toch eerst een waardig en deskundig opvolger gezocht en gevonden te hebben (Jeffrey Dirix). Gelukkiglijk begaf ze zich enkel naar de andere kant van de dirigentenpupiter om zich een plaatsje te zoeken tussen haar geliefde sopranen.
Op zondag 17 november 2013 vulde de Parochiezaal van Perk zich met een heleboel genodigden. Enerzijds ter gelegenheid van het 35-jarig koorjubileum, maar anderzijds vooral ter gelegenheid van het afscheidsfeestje van ons aller Irene als dirigente.
En dat Irene een graag gezien, erg geapprecieerd en geliefd persoon in en rond de Perkse leefgemeenschap is, werd bewezen door de grote opkomst en de deelname van andere verenigingen die ook hun muzikale steentje wilden bijdragen aan de festiviteiten.
Bij dergelijke gelegenheden is de lijn tussen het brengen van de juiste lofbetuigingen en het melig worden dikwijls heel erg dun, maar de zachtmoedige en gevoelige kant van Irene kennende werd door de sprekers die grens omzichtig gerespecteerd. Het feest werd een fijn gebeuren met de nodige muzikale en vocale omlijsting. Ieder aanwezige zal zich dan ook zonder twijfel het liedje “Vijfendertig rozen” (een aangepaste tekst op de melodie van “Vierentwintig rozen” van Toon Hermans) herinneren en zachtjes voor zich uit neuriën.
Dank, Irene, voor het mooie en vele werk!

 

 

Andante anno 2012

 

Traditioneel begint het jaar met het nieuwjaarsfeest en de Algemene Vergadering, in aanwezigheid van een nagenoeg voltallig koor. Een van de volgende dagen is Andante present op het  Zevende Perkse Winterfeest.

 

Rond Pasen vindt elk jaar een fotosessie plaats om onze groepsfoto’s wat up to date te houden. In april brengt Andante, ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het dienstencentrum Omikron uit Melsbroek, zijn eerste aperitiefconcert in het GC De Corren te Steenokkerzeel.

 

 

Tijdens drie zondagen achtereenvolgens  in mei, juni en juli heeft “Op een kier - Verborgen Erfgoed” plaats. Een project van de provincie Vlaams-Brabant dat monumenten openstelt voor het publiek. De Sint-Niklaaskerk te Perk en de Sint-Catharinakerk van Humelgem zetten hun deuren open. Alternerend met de heemkundige kring die uitleg verschaft over de geschiedenis van de kerk zorgt Andante voor de muzikale omlijsting. Een kolfje naar de hand van een aantal solisten uit het koor onder leiding van Theo de Jongh.
Ook aan de jaarlijkse elf julieviering in Steenokkerzeel neemt Andante deel.

 

In juni heeft het meerkorenconcert “Een liedje zonder eind” plaats in de Sint-Niklaaskerk. Hieraan werken mee, naast het organiserende Koor Andante, de koren Dennegalm uit Keerbergen en het Koor Omnia Cantica uit Zaventem. Ieder koor brengt een eigen programma met afsluitend een samenzang van de drie koren o.l.v. Urbain Van Ash. Een verslag van dit prachtige concert verscheen in Andantevisie.

 

Eind augustus trekt Andante voor een paar dagen naar Nederland. Het wordt een topper van formaat en het verslag van de deugddoende reis naar Noord-Nederland kan je nog even lezen.

 

Eind van het jaar brengen enkele koorleden van Andante, samen met het Koor Omnia Cantica, een driedaags bezoek aan Londen met als kers op de taart het optreden in de Royal Albert Hall met “Messiah” van Händel. Voor de voorzitter van Andante is het  zijn vijfde deelname, ditmaal  als toeschouwer.

 

Andante anno 2011

Buiten de steeds weerkerende wekelijkse repetities, het opluisteren van de maandelijkse misviering, het zingen op de belangrijkste kerkelijke feestdagen als Kerst, Pasen en Allerheiligen, huwelijksmissen onder meer in de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle kerk in Mechelen en de obligate begrafenismissen, vallen enkele opmerkelijke activiteiten op.


Het nieuwjaarsfeest is zoals elk jaar een voltreffer. Een bijna voltallig koor, zonder dirigente want die ligt een tijdje geveld thuis, dat smult en drinkt en babbelt en zingt. Bijkomend belangrijke gebeurtenis is de bestuursverkiezing. Verkiezing waarop het bestuur voltallig wordt herkozen. Een bewijs van vertrouwen bij de leden. Het is half drie, nacht, als de boel met spijt in ’t hart gesloten wordt. De volgende dag is er het zesde Perks Winterfeest waarop een aantal koorleden een stand openhouden, voor de gezelligheid en om een euro in de “leeg gefeeste kassa” te brengen.


Hoogtepunt dit jaar zijn de twee Paasconcerten in de St.-Niklaaskerk te Perk op 1 en 3 april met het koor Andante en het jeugdkoor Talloula en twaalf professionele muzikanten. Twee totaal uitverkochte voorstellingen van Es werde Licht. Prachtig afwisselende muziek en liederen, Haydn en Vivaldi, Ariel Ramirez en Mendelssohn, Händel en vele anderen. Prachtig solowerk van Ann Ockers in “Hör mein Bitten” van Mendelssohn en van Karel Smolderen in de “Misa Criolla” van Ariel Ramirez, bijgestaan door het koor. Ontroerend zingen van het kinderkoor. Alles onder de bezielende leiding van onze dirigente mevr. Irene Michaux, bijgestaan door Els de Rijck en professioneel aaneen gepraat door mevr Viviane Redant. Hartverwarmend,  schitterend en cultureel hoogstaand, na een jaar hard werken. Zevenhonderd enthousiaste luisteraars met staande ovatie. Dit is Andante.

Tijdens drie zondagen, in mei en juni, wordt “Op een kier - Verborgen Erfgoed” ingericht in Groot Steenokkerzeel. Dit is een project van de provincie Vlaams-Brabant. Koor Andante staat  in voor de muzikale omlijsting en doet dat met een aantal solisten uit het koor die, onder leiding en begeleiding van Theo De Jongh, gesmaakte optredens verzorgen na een rondleiding in de Sint-Niklaaskerk van de aanwezigen door een gids van de plaatselijke heemkring.


In juni werd, je zou haast kunnen zeggen, een traditie in ere gehouden. Het ontvangen van het befaamde en wereld beroemde Russische jongerenkoor Konakovo’s Boys Choir en dit voor de derde maal. Op weg van Frankrijk naar Duitsland houdt dit bevriend koor een halte in Perk om er opnieuw een concert te geven. Een recensie van dit prachtige concert verscheen in “Het Pallieterke”.


Laatste zaterdag van augustus en dus, als het geen meerdaagse reis is zoals naar Londen of Beieren vorige jaren, wordt een dagreis ingericht, deze keer naar Geraardsbergen, Lessen, Oudenaarde, de Vlaamse Ardennen en de Geuzenhoek. Een uitstap per autobus, gevuld met koorleden, echtgenotes, sponsors en sympathisanten. Cultuur en natuur samen met gezellig babbelen en culinair avondeten in Eine. Een georganiseerde trip door het bestuur van Andante die zoals steeds af was en door de koorleden enthousiast werd onthaald en beleefd.


Geven we zelf geen kerstconcert dan kunnen we toch niet zonder. Dus treedt Andante op als gastkoor in de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop kerk in Vilvoorde bij een concert ingericht door de orgelkring van Vilvoorde. Drie koren, Andantino uit Vilvoorde, Cantadylia uit Haacht en het Gemengd Koor Andante als grootste en belangrijkste deelnemer. Andante brengt acht kerstliederen in een palet van verschillende talen en met een apotheose, de drie koren samen, van Händel’s “Joy to the world”.


Andante anno 2010

Op zaterdag zes februari stonden we, een beetje gespannen, maar schitterend voorbereid, in het Provinciaal koortornooi te Leuven. Met vijftig koorleden en vier liederen moesten we de aanwezigheid in tweede categorie verdedigen. En of het lukte. Je zou haast kunnen zeggen: we kwamen, we zongen en… we overwonnen. Bij de uitslag: 70% kwamen gejuich en traantjes van geluk te pas. Andante is dus een koor dat ook in moeilijke omstandigheden ruim voldoende discipline toont en zang brengt dat een kritische jury sterk overtuigt.

2
Nagenieten op de London-evening. Zoals traditie vraagt werd een Londen avond ingericht “ter nagedachtenis” van de fantastische Londen reis eind vorig jaar en het optreden in de Royal Albert Hall aldaar. Een parochiezaal  werd omgetoverd in Londen sfeer, prachtig samengestelde filmen en diareeksen werden vertoond. Verzusteren met de medegereisde koorleden van Omnia Cantica uit Zaventem en koorleden uit Erps en Hever. Eten en drinken met een Londen smaakje en vooral een samenzijn met mensen die houden van koorzang en muziek met als slotlied een gezamenlijk gezongen Halleluja uit de Messiah van Händel.

Andante luistert op dertig mei een eucharistieviering op in de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen. Messe brève n7 in C van Charles Gounod en enkele mooie liederen. Vermits iedereen in Mechelen was werd er geprofiteerd om er een Mechelen dag van te maken. Na de viering een etentje in restaurant Theatrium en daarna een privé filmvoorstelling in theaterzaal Nona van de documentair over het Amerikaans koor “Young@Heart. Een lach en een traan, ingetogen momenten afgewisseld met hilarische momenten die lieten aanvoelen hoe diep menselijk het is te zingen in een koor. De dag werd afgesloten tussen pot en pint met nabeschouwingen en een luchtige babbel.
3

1
Hoogtepunt voor Andante in 2010 was zeker de vijfdaagse koorreis naar Zuid-Beieren. Een autobus vol koorleden en sympathisanten die een schitterend georganiseerde reis meemaken. Teveel om op te noemen dus een greep uit bezoeken en hoogtepunten. Bezoek aan Neuschwanstein met het sprookjeskasteel van Ludwig II, met Wagner als overheersende muurschilderingen. Bezoek aan Wieskirche en Steingaden en kasteel in Linderhof, bezoek aan de abdijkerk van Ettal. Belangrijkste gebeurtenis bij dit alles werd de opvoering van de “Kleine Weihnachtsmesse für die Kaiserin”in Oberammergau met begeleiding van Theo en een deel van het orkest die de passiespelen opvoeren. Onvergetelijk. Namiddag en avond worden ingevuld door de wereldberoemde passiespelen van Oberammergau. Volledig dagbezoek aan München met al haar schitterende bezienswaardigheden en ’s avonds eten in het Hofbräuhaus met de gekende aangepaste bierpullen. Bij de terugreis langs fantastische steden en streken, een bezoek aan Limburg an der Lahn. Alles tezamen een indrukwekkende, erg vermoeiende maar vooral onvergetelijke reis. Het zingen in Oberammergau zal bij iedereen in het geheugen geprint blijven. Het applaus van een volle kerk een reden om Andante te voelen als een schitterend koor met koorleden die samen zingen en reizen en daarbij zingend Vlaanderen uitvoeren naar ontelbare streken.

Andante anno 2009

4

Tien jaar Scherpenheuvel Perk “te voet” wordt door het koor mee gevierd door het opluisteren van een plechtige eucharistieviering in de Basiliek. En het aangename aan het nuttige gepaard, met een etentje daarna.


Naar jaarlijkse gewoonte, een tot in de puntjes verzorgde uitstap voor koorleden, ere- en steunende leden op 29 augustus. Ditmaal naar het “verre” Limburg. Stadsgidsen die ons doorheen Hasselt loodsen, een mijnsite in Beringen die nostalgie oproept en vervlogen harde tijden onder de grond en een uitgebreid diner met zang en ontmoeting met het bestuur van het mijnwerkerskoor in Genk. Allemaal overgoten met een stralende zon.

2

1

Het opluisteren van de “dag van de V.N.” op 24 oktober brengt mensen van vele nationaliteiten bij mekaar in kasteel van Ham te Steenokkerzeel. Koor Andante zorgt voor drie druk bijgewoonde en erg gesmaakte optredens.


3

Hoogtepunt van dit jaar is uiteraard de driedaagse reis naar Londen op 14 – 15 en 16 november. Bezoek in Greenwich aan het Royal Observatory, in het water gevallen prachtig vuurwerk op de Theems, bezoek aan o.m. Madame Tussauds, Brittish Museum, Kensington Gardens en National Gallery. Hoogtepunt bij deze driedaagse is natuurlijk het zingen van “Messiah” van Händel in de Royal Albert Hall. Onvoorstelbaar schitterende beloning voor maandenlange studeerstonden van dit meesterwerk. Vlaanderen, vertegenwoordigd door gemengd koor Andante uit Perk, tussen bijna vierduizend uitvoerders van over de hele wereld. Groots, onvergetelijk, muzikaal hoogtepunt voor iedere zanger en toehoorder. Voor meer over dit optreden zie: Universeel Vlaanderen zingt in Londen.


Andante 30 jaar jong, anno 2008 

 

Opvallend is dat Andante in zijn dertigjarig bestaan nog maar aan zijn derde voorziter toe is. Van een stabiele leiding gesproken. Roger Vandenbrandt van 1978 tot 1993. Marc Roose van 1993 tot 2000 en Rik Biesemans van 2000 tot nu.

 

3

2008 is het dertigste jubileumjaar voor Andante. Buiten de jaarlijkse activiteiten en optredens en uitstappen en opluisteren van kerkelijke feestdagen en maandelijkse misvieringen vallen dit jaar vier zaken op:

In februari een Rusland avond waarbij de concerten, gebeurtenissen en activiteiten bij de ontvangst van het Russisch koor vorig jaar, centraal staan. Het wordt een babbel- en muzikale avond vol heimwee en leuke herinneringen.

Het opluisteren in september van een misviering in Diegem naar aanleiding van “25 jaar Sint-Corneliusommegang”  Het koor zingt er de “Missa Brevis in G” van W.A. Mozart en enkele prachtige liederen met een zinderend applaus als gevolg.

 

1

Een reuze Jubileum Barbecue in de Oranjerie van het kasteel in Perk op 23 mei voor de koorleden en partners, ere- en steunende leden. Het wordt een schitterende en lekkere en zonovergoten avond en nacht om nooit te vergeten. De mensen van “Ziekenzorg” van het eerste uur, nu helaas dertig jaar ouder, worden in de bloemetjes gezet.

 

2

En een koor jubileert dertig jaar natuurlijk vooral al zingend. Dat gebeurt dan ook op 24 en 26 oktober met een zinderende en hopeloos uitverkochte Café-Chantant. Een namiddag en een avond waarbij de koorleden, gezeten tussen de toehoorders en met professionele begeleiding en belichting, laten horen wat dertig jaar zingen vermag. Twee dagen waarbij men zeggen kan dat Perk, laaiend enthousiast, houdt van zingen.

 


Andante anno 2007

Het jaar 2007 omvatte twee absolute hoogtepunten.
Het Koor Andante ontving eind oktober het Russische “Konakovos Boys Choir” voor een tweede maal in hun midden.
Er werden voor hen drie concerten georganiseerd: te Mechelen in de Sint-Janskerk, in de Sint-Niklaaskerk van Perk (zie artikel) en in het cultureel centrum van de Russische ambassade te Brussel.

1

2

Daarenboven stonden twee eigen kerstconcerten op het programma waarop Andante voor de eerste maal in België de “Kleine Weihnachtsmesse für die Kaiserin” opvoerde voor het grote publiek.
Dezen hadden plaats vooreerst in de Sint-Rumolduskerk te Steenokkerzeel in aanwezigheid van:
Aartshertog Rudolf von Habsburg en echtgenote Aartshertogin Anna Gabriele
Aartshertog Carl Peter von Habsburg
Aartshertog Carl Christian von Habsburg en dochter Aartshertogin Marie-Christine
Aartshertogin Alexandra von Habsburg
Aartshertogin Viridis von Habsburg, echtgenoot Carl Dunning-Gribble Lord Marnhull en hun kinderen: Lord Carl Leopold, Lord Ferdinand, Lord Maximilian en Lady Marie-Charlotte
Gravin Marguerite de Ribaucourt.
De dag nadien werd dit concert als benefietconcert gebracht in de Vilvoordse O.L.V. Troostbasiliek. Dit ten voordele van de restauratiewerken van de basiliek die begin 2008 van start gingen.


 

Andante anno 2006

Blikvanger in 2006 was het kerstconcert "Kerstnacht die scone" met in het voorprogramma “Talloula 2002” en “Prima Verde”.
Andante bracht drie opvoeringen.
In Everberg ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum “VTB-cultuur Kortenberg” en tweemaal in Perk op 22 en 23 december.
Het koor werd hierbij gesteund door zijn vaste begeleider maar tevens door een strijkensemble, een trompettiste en fluitiste. Commentaren waren zeer lovend. Van mooi tot schitterend. Ook hier driemaal een uitverkochte kerk. Andante dat op melodieuze en innige wijze kerstvreugde onder de mensen bracht.


 

Andante anno 2005

Begin 2005 maakte het koor een achtdaagse reis naar Rusland. Ter gelegenheid van deze reis werd er deelgenomen aan het tienjarig jubileumkerstconcert van het Konakovo Boys Choir, die gerust als hun Russische vrienden uit Konakovo geheten kunnen worden.

Klik hier voor een uitgebreid verslag


 

Rond het jaar 2000

In 1997 verzorgde “Andante” het voorprogramma van de Amerikaanse zanggroep “The Magic Platters”.
In 1998 vond het twintigjarig bestaan zijn hoogtepunt in het themaconcert “Locus Iste” onder auspiciën van het Festival van Vlaanderen – Mechelen. Dit concert, in de prachtige en geklasseerde Sint-Niklaaskerk bereikte op twee avonden 600 luisteraars.

 

In november 2000 trad Andante op, samen met een reeks Engelse koren, in de beroemde Londense Royal Albert Hall. Op het programma de volledige “Messiah” van G.F. Händel. Dit optreden is zeker een mijlpaal in de geschiedenis van het koor.
Twee jaar later, in 2002, opnieuw hetzelfde optreden, opnieuw in de Royal Albert Hall. Het nagenoeg voltallige koor maakte van de gelegenheid gebruik om enkele dagen Londen te verkennen.


Royal Albert Hall

 


Anja Van Engeland

In 2003 vierde Andante zijn 25ste jubileum. Ter gelegenheid hiervan had in oktober een galaconcert plaats. Het pas opgerichte jeugdkoor “TALLOULA 2002" beet de spits af. Het is meteen hun eerste optreden. Als soliste trad de gerenommeerde sopraan
Anja Van Engeland op, begeleid door pianist Stefaan Desmet. Het werd een schitterend concert in een volgelopen Sint-Niklaaskerk

 

Eveneens te vermelden waard: sinds 2000 werd (en wordt nog steeds) een tweemaandelijkse koorkrant “Andantevisie” uitgegeven. (zie "Koorkrant")